Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalarepa to warzywo, które najczęściej spożywamy na surowo. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, by poddać je obróbce termicznej i przygotować z niego na przykład pożywną zupę. Może ona stać się przystawką przed daniem głównym, ale zjedzona z kromką chleba z powodzeniem wystarczy za cały obiad. Zupa z kalarepy jest bowiem źródłem szeregu cennych dla zdrowia i niezbędnych dla dobrego samopoczucia substancji. Już sama kalarepa dostarcza mnóstwo witamin z grupy B, witaminy C, potasu, a także dużych ilości błonnika. Dzięki temu ostatniemu zupa na długo zapewnia uczucie sytości, choć ma niewiele kalorii. Wypróbuj prosty, szybki przepis na smakowitą, wiosenną zupę z kalarepy!
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 117
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 113
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 95
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22662
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 117
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 113
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 95
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22662
Składniki
Umyj i obierz kalarepy, marchewki, ziemniaki i pietruszkę. Warzywa pokrój dość drobno – w kostkę lub w słupki. Wszystkie – oprócz kalarepy – dodaj do bulionu i zagotuj z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Gotuj przez około 15 minut
Cebulę pokrój drobno. Podsmaż na maśle razem z kalarepą. Dodaj (pod koniec gotowania) do bulionu z warzywami.
Odlej kilka łyżek wywaru do osobnego naczynia i zahartuj w nich śmietanę. Tak przygotowaną dodaj do zupy i wymieszaj. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez kilka minut.