Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczną, aromatyczną i wyrazistą w smaku zupę pomidorową z ziemniaczkami oraz prowansalską nutką.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22471
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 90
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22471
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 90
Składniki
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, opłukujemy z nadmiaru skrobi, zalewamy zimną wodą, osmalamy i gotujemy do uzyskania odpowiedniej miękkości. Ugotowane ziemniaczki odcedzamy.
Pietruszkę oraz marchewki obieramy i kroimy w kostkę, którą wrzucamy do 500 ml gotującego się bulionu.
Czerwone cebule również kroimy w kostkę i podsmażamy ją delikatnie na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy do niej przeciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone ząbki czosnku. Podsmażoną cebulkę i czosnek przekładamy do bulionu z warzywami i gotujemy do uzyskania miękkości (około 20 minut).
Po tym czasie do garnka dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, przecier pomidorowy (najlepiej domowy) oraz przyprawy: cukier trzcinowy, zioła prowansalskie, ostrą oraz słodką paprykę i zagotowujemy.
Na sam koniec dodajemy do zupy ugotowane ziemniaczki oraz doprawiamy całość solą ziołową i świeżo zmielonym pieprzem.
Życzę smacznego! :)