Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zagórska zupa ziemniaczana"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 108
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14352
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 43
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 47
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 143
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 207
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 108
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14352
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 43
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 47
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 143
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 207
Składniki
Ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę obierz i umyj pod bieżącą wodą. Warzywa pokrój w kostkę. Cebule obierz z łupin i drobno posiekaj. Boczek pokrój w niezbyt dużą kostkę. Kromki bułki pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor, często mieszając.
Do garnka wlej bulion, dodaj warzywa, listki laurowe oraz ziele angielskie, zagotuj. Na patelni mocno rozgrzej olej i podsmaż boczek. Dodaj posiekaną cebulę, mieszając smaż, aż się zeszli.
Zdejmij z ognia, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, mieloną słodką paprykę oraz majeranek, wymieszaj. Zawartość patelni przełóż do garnka z warzywami. Całość gotuj tak długo, aż warzywa będą miękkie (20-30 minut).
Śmietanę wymieszaj w kubku z niewielką ilością gorącej zupy. Mieszając, powoli wlej do garnka. Podgrzewaj jeszcze ok. 2 minuty, nie doprowadzając do wrzenia. Na koniec dopraw zupę do smaku solą, pieprzem oraz octem. Zupę przelej miseczek, posyp przygotowanymi grzankami.
60 minut. Porcja: 260 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie