Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na Wielkanoc albo żurek, albo biały barszcz zagości na naszych stołach. Żurek jest bardziej ostry, a barszcz nieco delikatniejszy. Zakwas na żurek robimy z mąki żytniej, a na barszcz z mąki pszennej. Domowy zakwas jest smaczny, mocny, idealny na zupę.
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 68
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 193
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 104
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 68
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 193
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 104
Składniki
Do litrowego słoika wsypać mąkę. Dodać obrany czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu, listki laurowe. Nalać ciepłej, przegotowanej wody do 3/4 wysokości słoika. Pomieszać. Można dodać łyżkę kwasu spod kiszonych ogórków jeśli chcemy przyspieszyć proces kiszenia. Słój przykryć gazą, albo bawełnianą ściereczką. Zawiązać sznurkiem, albo założyć gumkę. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. W tym czasie można poruszyć słoikiem kilka razy lub można pomieszać drewnianą łyżką. Po ukwaszeniu przechowywać w lodówce. Smacznego.