Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas tak szybko ucieka, że nawet nie zorientowałam się, że do świąt został jedynie dobry tydzień. Jest więc to ostatni moment, aby przygotować domowy zakwas, na bazie którego powstanie przepyszny świąteczny żurek. Zapraszam!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 60
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 60
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Składniki
Czosnek obrać, a następnie przecisnąć przez praskę. Do litrowego dobrze umytego słoika wsypać mąkę. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek. Całość zalać wodą i dokładnie wymieszać. Słoik przykryć gazą i zostawić w ciepłym miejscu. Codziennie mieszać.
Zakwas jest gotowy gdy poczujemy jego kwaskowość. Zazwyczaj jest to po 5-6 dniach. Po tym czasie zakwas przelać do butelki i przechowywać w lodówce.
:)