Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zimowa zupa fasolowa z kiełbasą"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 108
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1875
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 108
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1875
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 712
Składniki
Fasolę przebierz, opłucz, zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia fasolkę odlej, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości. Pod koniec gotowania posól do smaku.
W czasie, gdy fasola będzie się gotować, przygotuj pozostałe zupy. Marchewkę oczyść, opłucz, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W ten sam sposób przygotuj kawałek selera oraz pietruszkę.
Zagotuj w garnku wywar. Na wrzątek wrzuć przygotowane warzywa. Dodaj majeranek. Obraną cebulę drobno poszatkuj, kiełbasę pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż kiełbasę, po chwili dodaj cebulę.
Po 15 minutach do gotujących się warzyw wrzuć przesmażoną kiełbasę z cebulą oraz osączoną fasolkę. Gotuj razem 20 minut. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Przed podaniem udekoruj zupę świeżym majerankiem.
czas ok. 90 min; porcja – 390 kcal, cena 2,30 złŹródło: Świat kobiety