Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa brokułowa z fetą"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3152
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 259
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3152
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 259
Składniki
Brokuł oczyść, podziel na różyczki. Odetnij stwardniałe końcówki łodyżek. Obierz i drobno posiekaj cebulę. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, przesmaż.
Dodaj rozdrobnione różyczki brokułu. Wlej bulion warzywny (może być z kostki). Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut.
W tym czasie oczyść starannie i pokrój w kosteczkę marchewki. Ziemniaki obierz, również drobno pokrój. Wrzuć razem z marchewką do gotującej się zupy. Dodaj otarty z łodyg majeranek. Gotuj razem jeszcze 10 minut.
Do zupy wlej mleko. Zdejmij z ognia, zmiksuj na krem (część warzyw wyjmij i odłóż do dekoracji). Ser feta pokrój w kosteczkę. Wrzuć do zupy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Bagietkę pokrój w plasterki, zrumień na suchej patelni lub opiecz w tosterze. Podawaj do zupy. Danie udekoruj odłożonymi warzywami.
Czas ok. 35 min; porcja – 360 kcal, cena 1,80 zł.
Brokuły możesz jeść w zupie, w sałatce lub... wykorzystać jako naturalny składnik zagęszczający sosy. Oprócz rozgotowanych i zblendowanych różyczek świetne są też ziemniaki czy marchewka. Sos zagęścisz także poszatkowaną i przesmażoną na maśle, a następnie zmiksowaną na gładkie purée cebulą.
Jeśli chcesz zrobić wrażenie na gościach, posyp zupę prażonymi płatkami migdałów.Źródło: Świat kobiety