Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 28-05-2020
Heloł! Są tutaj amatorzy orientalnych smaków? Wielbiciele krewetek? Ta zupa dokładnie dla Was. Prosta, a kopnięcie ma.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27492
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 175
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 201
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1243
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27492
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 175
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 201
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1243
Składniki
Krewetki gotujemy w bulionie z dodatkiem kaffiru. Wywar przecedzamy, dodajemy pokrojone marchewki, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby oraz przecedzony wywar z trawy cytrynowej. Z krewetek usuwamy pancerz, a same przekładamy na talerzyk. Po chwili do zupy dodajemy pastę curry, gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Wlewamy mleko kokosowe, różyczki kalafiora, pokrojony seler. Gotujemy przez 10 minut. Pokrojony czosnek, starty imbir wrzucamy i gotujemy około dwóch minut. Zestawiamy z ognia, wrzucamy krewetki. Całość doprawiamy pieprzem, solą i cukrem. Podajemy z makaronem udon oraz posiekaną natką pietruszki. Jak kto woli, to może być natka kolendry.