Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zupa cygańska z papryką"
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 94
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1757
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 43
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1593
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 94
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1757
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 43
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1593
Składniki
Marchewki, pietruszkę oraz ziemniaki obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę i pietruszkę w słupki. Z pora usuń wierzchnie liście, umyj.
Paprykę opłucz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę. Cebule drobno posiekaj. Boczek pokrój w niezbyt dużą kostkę.
Do garnka wlej bulion, włóż marchewki, pietruszkę, por, listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego. Gotuj 20-30 min. Następnie dodaj ziemniaki, gotuj aż będą miękkie.
Na rozgrzanej patelni przesmaż boczek. Dodaj cebulę oraz paprykę, smaż 5-7 min. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mieloną ostrą paprykę, smaż mieszając 1-2 min.
Całość zalej 1 szklanką wywaru, dodaj koncentrat pomidorowy, duś ok. 15 min. Zawartość patelni dodaj do garnka z wywarem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę przelej na talerze, udekoruj papryką pokrojoną w paski.
50 minut. Porcja: 430 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie