Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2205
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 143
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 146
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2205
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 143
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 146
Składniki
Kurę razem z przyprawami i obraną włoszczyzną włóż do garnka, zalej 1,5 l osolonej, zimnej wody. Gotuj na małym ogniu godzinę. Rosół przecedź przez gęste sitko, ponownie przelej do garnka. Wsyp ryż, ugotuj do miękkości. Zupę trzymaj na małym ogniu, aby cały czas była gorąca. Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę, połącz z żółtkami. Cytryny sparz, wyciśnij sok. (powinno go być ok. pół szklanki). Sok cytrynowy wlewaj stopniowo do ubitych jajek, cały czas mieszając. Przypraw pieprzem. Do masy jajeczno- cytrynowej wlej kilka łyżek gorącego bulionu. następnie masę wlej do garnka z gorącą zupą, energicznie wymieszaj. Zupę rozlej do kokilek lub miseczek. Każdą porcję udekoruj plasterkami cytryny i listkami mięty. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.