Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa dyniowa pachnąca pomarańczami"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 65
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1221
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 65
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1221
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Składniki
Miąższ dyni kroję w dość dużą kostkę. Cebulę obieram, siekam drobniutko. Na patelni rozgrzewam masło, szklę na nim cebulę. Następnie dodaję dynię i mieszając, podsmażam. Gdy dynia będzie już miękka, wlewam do niej gorący bulion, przykrywam i gotuję na małym ogniu, około 20 minut.
Pomarańcze polewam wrzątkiem, następnie wyciskam z nich sok, uważając przy tym, by nie wpadły do niego pestki. Ugotowaną zupę dyniową miksuję blenderem na gładką masę. Dodaję do niej sok z pomarańczy, mieszam i zagotowuję. Krem doprawiam do smaku mielonym imbirem, solą oraz pieprzem.
Przygotowaną tak zupę podaję z groszkiem ptysiowym lub grzaneczkami z razowego chleba. Gdy zupa ma zastąpić cały obiad, wlewam ją do wydrążonej dyni, przykrywam grzankami, posypuję startym serem i zapiekam wszystko w piekarniku ustawionym na 180 st.Źródło: Tina