Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna, pożywna i sycąca zupa na wędzonce z drobną fasolką i ziemniakami to wielokrotnie sprawdzony i prosty przepis idealny na chłodne jesienne dni. Zupa fasolowa to prosta w przygotowaniu potrawa, pełnowartościowy posiłek, który może stanowić główne danie obiadowe.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 739
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 151
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 739
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 151
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Składniki
Do garnka wrzucamy opłukaną fasolę i namaczamy ją w zimnej wodzie kilka godzin. Po tym czasie do fasoli dolewamy około 2 litry zimnej wody, dodajemy wędzoną kość, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy około 40 minut.
Obraną cebulę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość rumienimy od czasu do czasu mieszając. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w niewielką kostkę, a marchewkę, pietruszkę oraz seler na mniejsze kawałki. Gotujący się wywar w razie potrzeby uzupełniamy wodą a następnie dodajemy do niego pokrojone ziemniaki oraz włoszczyznę: marchewkę i pietruszkę oraz pokrojony seler, wrzucamy również zrumienioną cebulkę z czosnkiem, wszystko mieszamy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą, mielonym pieprzem oraz majerankiem.