Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa idealna na zimowe dni. Coś pomiędzy grochówką a kapuśniakiem:) Dzięki wędzonce i kiełbasie zupa jest bardzo sycąca natomiast dodatek kiszonej kapusty rozgrzeje w chłodne dni.
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 316
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 24
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 316
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 24
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Kapustę kiszoną odciskamy lekko z soku /sok zachowujemy - na koniec doprawimy nią zupę/, szatkujemy, przekładamy do garnka , zalewamy wodą /do poziomu kapusty/, dodajemy jedno ziele angielskie, kawałek liścia laurowego i gotujemy do miękkości. Do dużego garnka wlewamy ok. 900 ml wody. Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę lub słupki. Wędzonkę kroimy w średnią kostkę i wraz z warzywami pozostałym kawałkiem liścia laurowego i zielem angielskim dodajemy do wody. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Po tym czasie groch przepłukujemy i dodajemy do warzyw i wędzonki, ciągle gotując na małym ogniu. Surowy boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na małym ogniu do czasu aż wytopi się tłuszcz. Następnie wrzucamy drobno pokrojoną cebulę a potem pokrojoną w średnią kostkę kiełbasę. Oprószamy mieloną papryką.Podsmażamy do czasu aż cebula się zeszkli a kiełbasa zrumieni. Podsmażony boczek, kiełbasę i cebulę wraz z tłuszczem przekładamy do garnka z zupą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy do czasu aż groch będzie miękki. Na koniec doprawiamy sokiem z kapusty kiszonej. Porcje zupy grochowej przelewamy na talerz i dodajemy kapustę kiszoną w takiej ilości jaką lubimy - jedni wolą bardziej kwaśną a inni mniej. Możemy też ugotowaną kiszoną kapustę dodać do garnka z zupą grochową i chwilę razem pogotować.