Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 30
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 336
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 4124
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 30
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 336
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 4124
Składniki
Grzyby oczyść, umyj dokładnie, osusz, a potem pokrój na kawałki. Mniejsze sztuki pozostaw w całości. Obierz i posiekaj obydwie cebule.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę, smaż na jasnozłoty kolor. Dodaj grzyby, smaż razem kilka minut, często mieszając. Na koniec oprósz całość solą oraz odrobiną pieprzu. Przełóż do garnka, zalej litrem wody.
Włoszczyznę (bez kapusty) opłucz, obierz, pokrój na małe kawałki. Dodaj do garnka wraz z grzybami oraz liściem laurowym. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min.
Śmietanę wymieszaj z mąką i 1-2 chochelkami zupy, wlej do garnka, doprowadź do wrzenia. Zupę dopraw solą oraz pieprzem, posyp świeżymi ziołami. Podawaj na stół z ugotowanym osobno makaronem.
Czas ok. 60 min; porcja – 270 kcal, cena 2,50 zł.
Grzyby najlepiej przyrządzić w dniu, w którym zostały zebrane. Jedynie kurki i borowiki mogą poleżeć 1-2 dni (koniecznie w suchym i przewiewnym miejscu). Ugotowaną zupę czy potrawkę powinno się zjeść zaraz po przygotowaniu lub przechować nie dłużej niż dobę w lodówce. Później danie będzie ciężkostrawne.Źródło: Świat kobiety