Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna zupka grzybowa:) jedna z moich uwielbionych!!
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 25
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 132
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 25
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 132
Składniki
Udka dokładnie myjemy, zalewamy ok 3l wody i gotujemy. W między czasie obieramy włoszczyznę, cebulę i dorzucamy do mięska. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu zebrania się szumowin.
Zbieramy szumowiny i dorzucamy wcześniej dobrze wypłukane grzyby. Solimy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarenkach (ewentualnie kostki rosołowe, maggi). Gotujemy ok 2h na małym ogniu.
Po tym czasie sprawdzamy miękkość warzyw, jeśli są miękkie wyciągamy cebulę, seler, pietruszkę i por. Zupę zaprawiamy rozmąconą mąką z wodą (by lekko zagęścić zupkę) i dodajemy śmietanki wedle uznania. Jeśli ktoś woli, nie trzeba jej wcale dodawać.
Podawać z makaronem, najlepiej grubszymi nitkami i z kleksem śmietanki. Ale co kto lubi..:) Smacznego!