Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis wpadł mi w ręce przez przypadek i okazał się miłym zaskoczeniem. Jak z nudnej pieczarki wyczarować coś naprawdę smacznego? Tom Yum Gai jest bardzo orientalna i ostra, dzisiejszy przepis jest bardziej klasyczny, choć nie unika skojarzeń z Azją. Oto przepis na smaczną zupę pieczarkową, inną niż wszystkie. Smakujcie! :)
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 132
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 81
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 132
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 81
Składniki
W garnku gotujemy wodę z bulionem. Do wrzącego bulionu wrzucamy pieczarki i grzyby shitake na 3-4 minuty.
Następnie dodajemy oba sosy sojowe, ocet ryżowy oraz mąką z wodą, energicznie mieszając. Zostawiamy na średnim ogniu na około 5 minut, aż pieczarki będą miękkie.
Zmniejszamy ogień, do garnka wbijamy jajko, odliczamy do 5 i energicznie mieszamy (najlepiej użyć pałeczek) w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek zegara. Białko z żółtkiem zetnie się, tworząc „nitki”.
Do garnka dodajemy ugotowany makaron noodles, podgrzewamy przez 1 minutę.
Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i podajemy.
Uwaga: zamiast (lub obok) noodles, jako wsadu można użyć np. makaronu tofu. Wówczas gotujemy go równocześnie z pieczarkami.