Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa grzybowa głównie robiona na Boże Narodzenie. Od pokoleń ten przeps istnieje w mojej rodzinie.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 41
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 61
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 60
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1003
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 227
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 41
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 61
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 60
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1003
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 227
Składniki
Grzyby namaczamy w wodzie min 12 godzin wcześniej.
Warzywa 150-200 g (paski) gotujemy w bulionie warzywnym wraz z paskami cebuli, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w paski grzyby (wraz z wodą z namaczania).
W międzyczasie gotujemy kaszę jęczmienną perłową grubą - tylko tą w tym przepisie. Nie używamy kaszy gryczanej (zupełnie inny smak zupy). Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Po ugotowaniu wstawiamy ją na 30-40 min. pod koc.
Warzywa z grzybami łączymy z kaszą, gotujemy całość ok.20 minut. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.