Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa jagodowa z bułką"
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 87
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 874
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 359
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 87
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 874
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 359
Składniki
czas ok. 20 min; porcja – 340 kcal, cena 2,50 zł
Przebierz i oczyść jagody. Do garnka wlej 1 litr wody, zagotuj. Wrzuć przygotowane jagody. Gotuj na średnim ogniu ok. 5 minut.
Bułkę porwij na kawałki, włóż do miseczki i zalej połową mleka. Odstaw na kilka minut do namoczenia, a następnie dodaj do jagód. Gotuj całość na średnim ogniu przez kolejne 3-5 minut. Na koniec wsyp cukier kryształ.
Posłodzoną zupę zdejmij z ognia, dokładnie rozmiksuj. Pozostałe mleko wlej do miseczki, dodaj żółtka, starannie rozkłóć i powoli wlej do zmiksowanej zupy.
Garnek z zupą ponownie ustaw na kuchence, podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania. Na koniec zupę dopraw do smaku sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny, szczyptą cynamonu i, ewentualnie, cukrem.
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Ciepłą zupę rozlej do miseczek. Nałóż bitą śmietanę, ozdób skórką z cytryny.Źródło: Świat kobiety