Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa jarzynowa ze śmietaną"
Składniki
Wszystkie warzywa na zupę (w zależności od rodzaju) oczyść, obierz, opłucz. Brokuły podziel na różyczki.
Cebulę grubo posiekaj, marchewkę potnij w plasterki, a ziemniaki i pietruszkę w średniej wielkości kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, zeszklij ją, mieszając. Dołóż marchewkę i pietruszkę, smaż dalej. Po kilku minutach dodaj ziemniaki. Dolej ok. 3–4 szkl. wody.
Wkrusz kostki bulionowe. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Dołóż brokuły, gotuj dalej bez przykrycia. Dzięki temu brokuły zachowają apetyczny zielony kolor.
Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, wsyp groszek i kukurydzę. Wlej śmietanę i przypraw zupę do smaku solą oraz pieprzem. Ponownie zagotuj, rozlej do miseczek.Źródło: Naj