Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa krem z brokułów z ementalerem"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 217
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 509
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13372
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 217
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 509
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13372
Składniki
Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji 1,50 zł
Brokuły dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do gotującego się bulionu wrzucamy ziemniaki, po 15 minutach dodajemy brokuły. Gotujemy jeszcze 15-20 minut.
Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy z ognia, dodajemy połowę kostki topionego serka ementaler. Wlewamy śmietanę. Miksujemy, by z warzyw i całkowicie rozpuszczonego sera powstał gładki, gęsty krem. Doprawiamy solą, cukrem i białym pieprzem.
Tę zupę można podać z różyczkami blanszowanych brokułów, prażonymi płatkami migdałowymi, grzankami lub z pestkami dyni.
Wartość odżywcza jednej porcji 135 kcal Białko 7,8 g/Tłuszcz 6,6 g/Węglowodany 11 gŹródło: Rewia