Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa-krem z brukselki"
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1562
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 100
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 68
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 58
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1562
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 100
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 68
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 58
Składniki
ok. 40 minut
Brukselki oczyścić, opłukać. Odłożyć trochę listków brukselki, resztę pokroić na połówki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, połowę zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodać połówki brukselek. Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, a wtedy zmniejszyć płomień i gotować około 5 minut.
Odłożone listki brukselki blanszować we wrzątku przez 2 minuty, odcedzić, przelać na sitku zimną wodą i dobrze odsączyć. Natkę pietruszki i bazylię opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, wymieszać z 100 ml oleju, pozostałym czosnkiem i cebulą, zmiksować na gładko. Przyprawić do smaku solą.
Bagietkę pokroić w kosteczkę i zrumienić na rozgrzanym maśle. Grzanki wymieszać z 1/3 ziołowego oleju. Żółty ser zetrzeć. Zupę wymieszać ze śmietaną. Zmiksować. Dodać 2/3 startego sera, podgrzewać, aż się rozpuści, ciągle mieszając.
Zupę przyprawić solą i pieprzem. Rozlać do miseczek. Do każdej włożyć po porcji zblanszowanych listków brukselki i trochę grzanek ziołowych. Posypać pozostałym żółtym serem i skropić resztą ziołowego oleju.Źródło: Życie na gorąco