Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, jako że sezon dyniowy w pełni to chciałabym zaproponować przepis na bardzo smaczną zupę krem z dyni. Zupa jest pyszna, sytna i lekko pikantna, polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 24
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 62
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1016
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 148
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 24
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 62
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1016
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 148
Składniki
Dokładnie umytą paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w ćwiartki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z papryką wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę, włączam termoobieg i piekę około 20-25 minut, także żeby skórka się dobrze pomarszczyła. Miejscami skórka może się delikatnie przypalić. Jeżeli nie mamy termoobiegu, to proponuję zwiększyć temperaturę pieczenia do około 200°C. Upieczoną paprykę zawijam w papier na którym się piekła, wkładam do miski, nakrywam folią aluminiową lub pokrywką i dostawiam na około 10-15 minut, żeby zaparowała i przestygła. Następnie paprykę obieram ze skórki i odcinam przypalone części – papryka jest gotowa. Cebulę kroję w półplasterki, czosnek drobno kroję. Dynię oczyszczam z gniazd nasiennych, obieram skórkę i kroję na mniejsze kawałki.
W garnku na rozgrzanym maśle z olejem podsmażam cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła. Do zeszklonej cebuli dodaję czosnek i jeszcze smażę około minuty. Następnie dodaję dynie, wywar (półtorej szklanki), paprykę, przyprawy, doprawiam solą, pieprzem i papryką, mieszam i gotuję pod przykryciem około 20 minut, tak żeby dynia była miękka. Podczas gotowania od czasu do czasu mieszam.
Gdy dynia jest już miękka, to całość rozdrabniam blenderem, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam i jeszcze raz dokładnie mieszam – zupa krem z dyni jest gotowy. Jeżeli zupa dla nas jest za gęsta, to możemy dodać więcej wywaru i jeszcze raz zagotować. Ponownie sprawdzić smak i doprawić. Zupa krem z dyni jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa