Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa krem z imbirem"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 60
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 60
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Składniki
Ziemniaki oraz marchewki obierz, umyj. Ziemniaki pokrój w niezbyt dużą kostkę, a marchewki w talarki. Cebulę lub szalotki drobno posiekaj.
Do garnka wlej bulion oraz sok jabłkowy, podgrzej. Na patelnię włóż masło. Gdy się roztopi i będzie gorące, wrzuć cebulę lub szalotki. Mieszając, zeszklij. Następnie dodaj ziemniaki, marchewkę, starty imbir, tymianek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając, smaż wszystko na średnim ogniu ok. 5 min. Zawartość patelni przełóż do garnka z bulionem i sokiem. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 25 min aż warzywa będą miękkie.
Warzywa odcedź na sicie, zmiksuj blenderem na gładki mus. Następnie stopniowo dodawaj do nich bulion – do momentu aż uzyskasz pożądaną konsystencję zupy. Przelej do garnka i podgrzej. Dopraw mieloną słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Zabiel śmietanką kremówką. Rada: Zupę możesz podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
50 minut. Porcja: 320 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie