Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczną, zdrową i pożywną zupę krem o wyrazistym smaku i aromacie pieczonego czosnku, z dodatkiem słodkiej i korzennej nuty cynamonu.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 576
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 124
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 130
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22692
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 576
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 124
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 130
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22692
Składniki
Główki czosnku pozbawiamy nadmiaru zewnętrznych łupin i delikatnie ścinamy je od góry. Każdą główkę skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 18 - 20 minut. Po tym czasie upieczony czosnek delikatnie studzimy.
Pietruszkę i marchewkę obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Białą część pora kroimy w krążki.
Cebule kroimy w piórka i szklimy je na oliwie z oliwek.
Do 1 litra gotującego się rosołu warzywnego wkładamy pokrojone warzywa, zeszkloną cebulkę, listek laurowy i korę cynamonu oraz doprawiamy mielonym imbirem, tymiankiem i rozmarynem. Całość gotujemy około 15 minut.
Po tym czasie dodajemy obrane z łupin upieczone ząbki czosnku i gotujemy wszystko jeszcze przez około 5 minut. Na koniec, całość miksujemy na jednolitą i gładką masę, a następnie dodajemy jogurt naturalny, po czym jeszcze chwilę miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników. Tak przygotowany krem, jeszcze raz zagotowujemy i w razie konieczności doprawiamy solą morską. Gotową zupę podajemy ze świeżą zieleniną. Życzę smacznego! :)