Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa krem z soczewicy"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 195
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 195
Składniki
Soczewicę opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na pół godziny. Odlej wodę. Włoszczyznę obierz, umyj, pokrój w kawałki. Do garnka włóż odcedzoną soczewicę, włoszczyznę, masło, liść laurowy i ziele angielskie. Zalej 1,5 l wody, gotuj 20 minut. Z wywaru wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj suszony rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, sól i pieprz, gotuj kolejne 10 minut.
Odstaw, by zupa przestygła. Zmiksuj ją. Możesz wcześniej wyjąć dwie łyżki całej soczewicy, by potem wrzucić ją z powrotem do zupy.
Jeśli zupa wyszła zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę wody lub śmietany. Zmiksowaną zupę podgrzej na małym ogniu, rozlej na talerze. Dekoruj ją małą gałązką rozmarynu.
Podobną zupę możesz ugotować z czerwonej lub brązowej soczewicy. Czerwoną soczewicę gotuj 15 minut, zaś brązową 50 minut po namoczeniu.
CZAS: około 1,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień