Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić, gdy w lodówce zalega nam papryka? Nie ma nic prostszego niż przygotowanie zupy paprykowej. Szybkie i proste - takie potrawy właśnie lubię. W sieci znajdziecie na nią pełno przepisów, ja chcę jednak pokazać Wam swoją recepturę. Aromatyczna, o pięknym kolorze, lekko pikantna zupa może być podawana z makaronem, ryżem lub czosnkowymi grzankami. Można też polać ją kwaśną śmietaną. W każdej z tych wersji smakuje wyśmienicie.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22630
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 108
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 312
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 263
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22630
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 108
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 312
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 263
Składniki
Porcję rosołową płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut. W trakcie gotowania z wierzchu ściągamy powstałe szumowiny.
Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w zgrabne słupki. Seler i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy warzywa.
Z wywaru drobiowego wyciągamy kości, a następnie dodajemy do niego podsmażone warzywa, zmiażdżone dwa ząbki czosnku (ze skórką!) i koncentrat pomidorowy wymieszamy z pikantnym sosem. Całość gotujemy na małym ogniu ok 10 minut.
Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i świeżym oregano. SMACZNEGO :-)