Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 217
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 217
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Wrzuć je do garnka. Zalej bulionem i gotuj ok. 10 minut. W tym czasie pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij na maśle. Dołóż plasterki pieczarek.
Smaż mieszając, aż grzyby ładnie się zrumienią. Odłóż trochę pieczarek do dekoracji, a resztę dołóż do ziemniaków. Całość gotuj dalej przez kolejne 10 minut.
Zupę zmiksuj na gładko. Wymieszaj ze śmietaną. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ponownie zagotuj.
Gotową zupę rozlej do miseczek albo kokilek. Do każdej włóż trochę odłożonych wcześniej pieczarek. Ew. udekoruj listkami świeżych ziół. Podawaj np. z grzankami serowymi albo groszkiem ptysiowym.Źródło: Naj