Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa-krem z pieczarek, którą przygotujemy w kilka minut. Damy do niej trochę ulubionego makaronu i gotowe.
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 765
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 59
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 765
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 59
Składniki
Do garnka 2l wrzucamy 1 czubatą łyżkę masła i roztapiamy je. Kroimy drobno obraną z łupiny cebulę, podsmażamy ją na szklisto. Dodajemy do cebuli seler naciowy pokrojony w kostkę i obraną marchew, startą na tarce o grubych oczkach. Całość dusimy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dorzucamy do warzyw pieczarki pokrojone w plasterki (odkładamy 4-5 pieczarek na bok). Dusimy całość jeszcze kilka minut, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. W momencie, gdy woda z pieczarek odparuje, wlewamy rosół i śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia. Blendujemy zupę na krem. Doprawiamy ewentualnie do smaku maggi, pieprzem i solą.
Osobno gotujemy makaron do zupy ( u nas są to świderki) oraz podsmażamy na maśle, na rumiano odłożone pieczarki, uprzednio pokrojone w plasterki. Wykładamy na talerze makaron, wlewamy zupę. Na wierzchu układamy po kilka plasterków rumianych pieczarek. Zupa-krem pieczarkowa z makaronem gotowa!