Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa pomidorowa"
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 915
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 59
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 68
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 915
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 59
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 68
Składniki
Porcję rosołową op łucz starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka i zalej 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, usuń ewentualną szumowinę. Wrzuć liść laurowy oraz ziele angielskie.
Marchewki oczyść, opłucz, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub pokrój w kosteczkę. Obraną i umytą pietruszkę pozostaw w całości. Warzywa wrzuć do garnka z gotującym się wywarem. Dodaj obrany i opłukany kawałek selera oraz starannie oczyszczony por.
Zupę gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 40 minut. Po tym czasie usuń z garnka skrzydełka oraz korpus (lub inne mięso, którego użyłaś do przyrządzenia wywaru). Wyjmij też włoszczyznę (bez marchwi).
W przygotowanym wywarze rozmieszaj starannie koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę gotuj. Jeśli chcesz, zupę możesz zmiksować.
Makaron (nitki lub wstążki) ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odlej na sicie, przepłucz zimną wodą i pozostaw do ocieknięcia. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Makaron rozłóż na talerze. Zalej zupą. Posyp majerankiem, dekoruj kleksami śmietany.Źródło: Świat kobiety