Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa pomidorowa z rzeżuchą"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 64
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1221
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 64
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1221
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 295
Składniki
Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę, środki wyrzuć. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce. Rzeżuchę opłucz.Rosół wlej do garnka, dodaj rzeżuchę (łyżkę odłóż), zagotuj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki tłuszczu z rosołu, zeszklij marchewkę. Jedną łyżkę odłóż, pozostałą dodaj do rosołu. Na tym samym tłuszczu podsmaż pomidory (ok. 5 minut), 2 łyżki odłóż, resztę dodaj do zupy. Gotuj 10 min. Dodaj serek topiony, mieszając gotuj aż się rozpuści. Zmiksuj. Wlej śmietanę, przypraw.
Chleb pokrój w kostkę, podsmaż na maśle, posyp ziołami prowansalskimi. Grzankami posyp zupę, dodaj odłożone pomidory i marchewkę. Posyp pozostałą rzeżuchą.
<strong>Czas przygotowania 35 min. Ilość porcji 6. Cena za porcję 2 zł.
Przepis przysłała Jadwiga Smolińska z Koronowa.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie