Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa rybna po norwesku"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20652
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5188
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20652
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5188
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Składniki
Ryby umyj, wypatrosz, odfiletuj. Na ościach i głowach ugotuj litr bulionu. Odcedź. Marchewki, ziemniak i seler obierz i pokrój w niedużą kostkę.
Por, seler naciowy i cebule pokrój w cienkie plasterki. Warzywa wrzuć do bulionu rybnego, gotuj 10-15 minut.
Filety z ryby opłucz i osusz, następnie pokrój w zgrabną kostkę i skrop sokiem z cytryny, lekko posól. Odstaw.
Gdy bulion się ugotuje, a warzywa będą miękkie, przecedź zupę. Marchewkę odłóż na bok, resztę zmiksuj. Zagotuj wywar i dodaj do niego kawałki ryb, zmiksowane warzywa i zostaw na gazie na 10 minut.
Do śmietany wlej 3-4 łyżki gorącego bulionu, by ją zahartować. Przelej do zupy, szybko wymieszaj i zdejmij garnek z ognia. Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj odłożoną marchewkę i posyp natką.
Zupa będzie jeszcze bardziej kremowa, jeśli pod koniec gotowania dodasz do niej żółtko. Rozprowadź je razem ze śmietaną, dodaj do wywaru i już nie gotuj, by żółtko się nie ścięło.Źródło: Olivia