Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa serbska to doskonałe rozwiązanie na długie, jesienne wieczory. Zupa jest niezwykle rozgrzewająca i pożywna. Przepisem powinni się zainteresować szczególnie weganie i wegetarianie, ponieważ wywar zawiera potężną ilość białka. Mięsożercy mogą dodać do zupy pętko ulubionej kiełbasy.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 125
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 77
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 125
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 77
Składniki
Jeśli używasz suszonej fasoli i soczewicy namocz je na noc przed przygotowaniem zupy.
Obierz cebulę, czosnek i marchewki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a marchewkę pokrój w plasterki. W dużym garnku rozpuść tłuszcz i wrzuć nasiona kminku, kolendry i liście laurowe. Gdy przyprawy zaczną pachnieć, dodaj cebulkę, czosnek i marchewkę. Podsmażaj na chwilę na wolnym ogniu, aż warzywa zaczną błyszczeć i uwolni się przyjemny aromat. Dodaj soczewicę, fasolę oraz pomidory i gotuj 15 minut, następnie dolej bulion i gotuj zupę, aż warzywa staną się miękkie. W międzyczasie możesz dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę (gdy chcesz otrzymać potrawę mięsną). Na koniec dopraw zupę sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
Wykładaj zupę na talerz, dekoruj natką pietruszki i podawaj z kromką świeżego pieczywa.