Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja propozycja na dziś to zupa serowa na bazie mleka. Do tego prażone migdały, podpiekana cebulka i chips z szynki szwarcwaldzkiej. Polecam!
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 598
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 143
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 72
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 210
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 64
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 598
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 143
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 72
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 210
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 64
Składniki
Na suchej patelni rumienimy płatki migdałów. Plasterki szynki szwarcwaldzkiej zwijamy w ruloniki i w takiej postaci smażymy na patelni (możemy użyć tej z rumienienia płatków migdałowych). Do smażenia dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Zrumienione z obu stron ruloniki studzimy, po czym kroimy w paseczki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Do garnka, w którym zamierzamy gotować naszą pyszną zupę, wkładamy masło, rozpuszczamy go na wolnym ogniu. Teraz wsypujemy pokrojoną cebulę, podsmażamy. Jeśli cebulka jest już nieco zrumieniona, wsypujemy mąkę, mieszamy i całość zasmażamy przez chwilę (2- 3 minuty). Następnie wlewamy płyny (mleko i woda), dodajemy serek topiony oraz ser żółty, starty na tarce o grubych oczkach. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zupę gotujemy 5 minut, na wolnym ogniu, pilnując aby nam nie wykipiała. Ma taką tendencję z uwagi na znajdujące się w niej mleko. Przed podaniem zupę przyprawiamy do smaku, głównie białym pieprzem. Soli możemy użyć, ale ostrożnie, ponieważ musimy pamiętać, że dość słona jest szynka szwarcwaldzka, którą będziemy łączyć z zupą. Ciepłą zupę podajemy posypaną płatkami migdałów, z chipsem z szynki szwarcwaldzkiej, ozdobioną świeżymi liśćmi kolendry. Do tego obowiązkowo pieczywo. Idealne byłoby to domowe, ale każde inne, które lubicie nada się doskonale. Uwaga: Z podanych składników uzyskamy 3- 4 porcje zupy.
Smacznego.