Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupę tą przygotowuję w sezonie szparagowym. Jadamy ją zaciągniętą śmietanką. Jako dodatek służą grzanki lub groszek ptysiowy.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 670
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 670
Składniki
1. Szparagi obrać. Obrane szparagi dzielę na pół – górną cześć podaję jako dodatek do obiadu a dolną kroję na kawałki 2 cm. 2. Kilka szparagów kroje w kawałki żeby zostały mi się główki do dekoracji zupy. 3. Dodać liście lubczyku, sól, cukier. 4. Na wolnym ogniu gotować 20 min.
5. Wyjąć górną cześć szparagów (podaję do obiadu polane zasmażoną w maśle bułką tartą). 6. Główki wyjmuję spośród kawałków na zupę.
7. Pokrojone na kawałki szparagi miksuję w wodzie, w której się gotowały.
8. Zaprawiam śmietanką i dodaje posiekany koperek.
9. Podaje ozdobione kilkoma główkami i groszkiem ptysiowym.