Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 80
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1557
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 1274
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 71
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 80
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1557
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 1274
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 71
Składniki
Ugotuj namoczoną dzień wcześniej fasolę korczyńską.
Zalej boczek 1/2 l bulionu, ugotuj i pokrój w kostkę (wywar zostaw). Posiekaj słoninę i cebulę. Podsmaż je na smalcu, dodaj mąkę, zalej 100 ml bulionu. Połącz z fasolą i wywarem z boczku. Gotuj 20 minut, ostudź i zmiksuj na jednolity krem.
Ugotuj makaron w reszcie bulionu. Dodaj krem z fasoli, pokrojone kiełbasę i boczek, gotuj kilka minut.
Przypraw solą i papryką. Tuż przed podaniem dodaj śmietanę.
Na dobry bulion przygotuj: 500 g kości wieprzowych, 2-3 skrzydełka z kurczaka, włosz-czyzna, cebula (nieobrana, dla koloru), 2-3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy. Gotuj bulion ok. 90 minut. Przecedź i posól.
Dla 6 osób, czas 120 min, porcja 3 zł, 414 kcal.Źródło: Olivia