Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa z bazylią i ogórkiem"
Szybka i smaczna
Odsłon: 14875
Polecam.
Odsłon: 459
Szybka i smaczna
Odsłon: 14875
Polecam.
Odsłon: 459
Składniki
Bazylię umyj i posiekaj. Ogórki umyj i pokrój w kostkę lub plastry. Wymieszaj bazylię, ogórki oraz jogurt i krótko zmiksuj (łyżeczkę bazylii zostaw do dekoracji).
Umyj i posiekaj koperek i dodaj do zupy. Dopraw przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, białym octem winnym, solą i pieprzem. Zupę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Żółtą paprykę umyj, oczyść z nasion, miąższ pokrój w kostkę.
Schłodzoną zupę wlej np. do szklanek (ich brzegi możesz udekorować, zwilżając je przegotowaną wodą i posypując odłożoną bazylią). Na każdej porcji połóż pokrojoną wcześniej żółtą paprykę.
Aby chłodnik był „chrupiący”, dodaj pokrojoną rzodkiewkę lub seler naciowy.
<strong>Czas: 20 minut + chłodzenie; liczba porcji: 4.</strong>Źródło: Świat kobiety