Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa z ciecierzycą"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 250
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 43
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 31
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 75
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 250
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 43
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 31
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 75
Składniki
Ciecierzycę włóż do dużego garnka, zalej zimną wodą. Odstaw na co najmniej 8 godz. Po tym czasie odcedź i wypłucz w zimnej wodzie. Następnie zalej zimną wodą, gotuj na niezbyt dużym ogniu ok. 60 min, aż zmięknie. Odcedź na sicie.
Mięso umyj, osusz, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Z porów usuń wierzchnie liście, opłucz pod bieżącą wodą, pokrój w talarki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i partiami smaż mięso, aż do lekkiego zrumienienia (jeśli włożysz na raz za dużo mięsa, to puści ono sos i nie da się go zrumienić). Przełóż je do garnka i zalej gorącym bulionem. Dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego i gotuj na małym ogniu.
Na patelni na rozgrzanym oleju przesmaż pokrojone pory. Przełóż je do garnka, gotuj 20-40 min, aż mięso zmięknie. Następnie dodaj ziemniaki, gotuj ok. 20 min.
Na koniec dodaj ugotowaną ciecierzycę, gałkę oraz imbir. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przelej na talerze, posyp posiekaną natką.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie