Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa z czerwonej cykorii"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 856
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 189
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 856
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 189
Składniki
Liście cykorii opłucz w wodzie i pokrój w paseczki. Natkę dymki umyj i drobno posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Białe końce dymki podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj mąkę, wymieszaj z dymką i przyrumień. Zasmażkę zalej zimną wodą i zagotuj. Dodaj kostkę rosołową.
Po 15 minutach dodaj startą marchew i paseczki cykorii. Całość zagotuj. Zupę dopraw solą i pieprzem, wlej śmietanę. W kubku rozbełtaj i posól jajko. Na rozgrzanym oleju usmaż omlet, jeszcze ciepły zwiń i pokrój w plasterki. Włóż na talerz i zalej zupą. Udekoruj posiekanymi ziołami.Źródło: Na żywo