Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupe z dyni mozna przygotowywac na wiele sposobów, lubie np. bardzo aromatyczna zupe z pieczonych skladników (dynia, cebula, czosnek, jablka i odrobina oliwy) zblendowana z bulionem i przyprawami, ale moim faworytem jest zupa gotowana z jablkami i z lekka orientalna nutka. Aby uzyskac jeszcze bardziej finezyjny smak, dodaje czasami równiez gruszke i kilka sliwek.
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 103
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 624
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 103
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 624
Składniki
Aby zaoszczedzic sobie problemów z krojeniem, pieke najpierw umyta dynie hokkaido w calosci w piekarniku w temp. 150° C ok 30 min. Po wyjeciu mozna ja przekroic bez problemu, usunac nasiona i pokroic w kostke. W czasie gdy pieke dynie, drobno posiekac cebule, obrac jablka i pokroic je w kostke. Rozpuscic maslo w rondlu, smazyc na nim cebule przez 2 minuty na średnim ogniu. Dodac dynie i cukier i smazyc przez kolejne 2 minuty, następnie dodac jablka, doprawic przyprawami wedlug uznania, dodac ocet, bulion i ewentualnie troche wody, jesli konsystencja bedzie za gesta. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Zmiksowac lub zblendowac zupe, doprawic ewentualnie jeszcze raz wybranymi przyprawami. Podawac na podgrzanych talerzach, skropić olejem z pestek dyni i posypac prazonymi pestkami z dyni.