Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z fasolki szpargowej z dodatkiem warzyw i makaronu na bazie kości to smakowita propozycja, idealna na koniec lata. Taka zupz będzie ciekawą, pożywną i sycącą propozycją na obiad a także dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą przyrządzić oryginalny posiłek przy niewielkim nakładzie pracy.
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5227
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4997
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 60
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 230
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5227
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4997
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 60
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 230
Składniki
Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Z umytej fasolki odcinamy końcówki z ogonkami a większe sztuki przekrawamy na pół. Obraną cebulę drobno siekamy. Obraną marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych otworach.
Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju chwilę podsmażamy posiekaną cebulę oraz startą włoszczyznę, często mieszamy. W dużym garnku umieszczamy kości na zupę a następnie zalewamy je 2 litrami wody, całość gotujemy około 20 minut. Po tym czasie do wywaru wrzucamy pokrojone ziemniaki oraz fasolkę szparagową i wszystko gotujemy około 10 minut, do momentu aż warzywa będą półmiękkie, nie rozgotowane. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy podsmażoną włoszczyznę z cebulą oraz makaron i wszystko gotujemy tyle minut ile wymaga ugotowanie makaronu według przepisu na opakowaniu. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem.
Do miseczki przekładamy śmietanę i dokładnie łączymy ją z chochlą gorącego wywaru. Zupę zabielamy zawiesiną ze śmietany i wywaru, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Tak przygotowaną zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki.