Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zupa z krakersami z polenty"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20652
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5188
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20652
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5188
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Składniki
Zagotuj 1/2 l wody. Wsyp kaszkę, wymieszaj, gotuj 15 minut. Zdejmij z ognia, dodaj masło oraz sól do smaku, starannie rozmieszaj. Odstaw polentę do ostudzenia.
Gdy kaszka wystygnie, wmieszaj łyżeczkę oleju, suszone zioła i posiekane oliwki. Masę rozsmaruj na pokrytej pergaminem blasze, a gdy wystygnie i stężeje, pokrój na kwadraty. Piecz w temp. 180 st. ok. 40 min. W połowie pieczenia przewróć kwadraty.
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Oczyszczone marchewki i łodygi selera pokrój na kawałki. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę z marchewką. Dodaj czosnek i rozdrobnione pomidory wraz z zalewą oraz sporą szczyptę soli. Wlej 1 l wody, zagotuj.
Wsyp kawałki selera, gotuj całość do miękkości warzyw. Dopraw zupę solą oraz pieprzem. Podawaj z krakersami.Źródło: Świat kobiety