Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa z soczewicy"
Składniki
Soczewicę dokładnie umyj, włóż do garnka, zalej 3 litrami zimnej wody i zagotuj. Następnie usuń szumowiny, dodaj ziele angielskie, listek laurowy, kostkę rosołową i gotuj dalej na małym ogniu.
Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Cebule pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, posyp ją szczyptą cukru oraz soli i zeszklij. Następnie dodaj marchewkę i duś tak długo, aż marchewka zmięknie.
Gdy soczewica będzie prawie miękka, dodaj do niej podsmażone warzywa, po czym gotuj wszystko do miękkości. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Do zupy możesz też dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mieloną paprykę. Zupę podawaj gorącą, udekorowaną majerankiem.
Warto wiedzieć: w odróżnieniu od innych roślin strączkowych, soczewicy nie trzeba moczyć przed gotowaniem. W zależności od gatunku, soczewicę gotuje się od 10 do 30 min.
Warzywo to zawiera dużo białka, dlatego w diecie wegetarian z powodzeniem zastępuje mięso. Jest też bogata w kwas foliowy, skrobię, wapń, fosfor oraz żelazo. Ziarna soczewicy mają bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego gotowaną soczewicę często włącza się do jadłospisu osób pragnących schudnąć.
soczewicę posól dopiero po ugotowaniu, inaczej stwardnieje i będzie się dłużej gotować.
<strong>: 50 min. Porcja: 345 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie