Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z soczewica, z przecierem pomidorowym, ze słodkimi ziemniakami i szpinakiem i marokańskimi przyprawami. Podałam ją z dodatkiem wegańskiej śmietanki i oleju z chilli ale sprawdzi się mleko kokosowe, podsmażone orzeszki albo kolendra.
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 160
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 151
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 160
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 151
Składniki
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, soczewicę kilka razy przepłukać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, imbir zetrzeć.
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, podsmażyć do zeszklenia cebulę, potem dodać czosnek i imbir, chwilę smażyć i dodać przyprawy. Dobrze wymieszać i chwilkę podsmażyć aż przyprawy zaczną dawać mocny aromat. Dodać ziemniaka i soczewicę i zalać wywarem, gotować ok 15-20 minut, aż zmiękną, dodać szpinak i passatę pomidorową.
Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, sokiem z limonki i cukrem w razie potrzeby dodać ostrości (olej z chilli, pasta chilli albo ostra papryka). Podawać z dodatkami - olej z chilli, wegańska śmietanka ( albo mleko kokosowe), można też albo w zamian posypać kolendrą albo uprażonymi ziemnymi orzeszkami lub nerkowcami