Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa z Vichy"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1756
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1756
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Pewnego upalnego lata przypomniał sobie, że w dzieciństwie jadł zupę ziemniaczano-porową swojej mamy. Wtedy schładzał ją zimnym mlekiem.
Ugotował szybko taką samą zupę, tylko mleko zastąpił śmietaną. Podał dyrektorowi Ritza, który uznał ją za arcydzieło kulinarne. Tak powstał Vichyssoise – nazwany tak na cześć Vichy, sąsiadującego z Montmarault, gdzie urodził się Diat.
Przepis: pory pokrój w cienkie talarki. Stop masło w dużym garnku, wrzuć pory i duś, aż zmiękną. Dodaj ziemniaki, podduś przez chwilę razem. Wlej bulion i dopraw solą. Ugotuj do miękkości. Ostudź, po czym dokładnie zmiksuj (zupę możesz także przetrzeć przez sitko).
Do zupy dodaj następnie śmietanę, dopraw pieprzem, solą. Wstaw zupę do lodówki na kilka godzin. Gotową podaj z kleksem śmietany oraz udekorowaną odrobiną posiekanego cienkiego szczypiorku.
Zupę stworzył Francuz, Louis Diat, szef kuchni nowojorskiego hotelu Ritz-Carlton na początku XX wieku.Restauracja hotelu Ritz-Carlton, Nowy JorkŹródło: Świat kobiety