Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsta, aromatyczna zupa Zagraj z ziemniakami, boczkiem i lanymi kluseczkami. Występuje również pod nazwą: Zupa Dziadowska. 2009 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych w województwie pomorskim. Jest niezwykle sycąca. Z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Już jedna miska nasyci Was do pełna. Jej przygotowanie nie należy do trudnych zadań. Cudownie rozgrzewa od środka. Gwarantujemy, że nie raz zagości na Waszym stole!
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1457
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4837
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 290
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 397
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1457
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4837
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 290
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 397
Składniki
Boczek kroimy w kostkę, przerzucamy na patelnię i podsmażamy na złoty kolor. Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę i dorzucamy do boczku. Całość smażymy jeszcze przez około 5 minut na rumiany kolor.
Warzywa obieramy. Ziemniaki i marchewkę kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę i selera wrzucamy w całości. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. W trakcie gotowania do warzyw dodajemy podsmażony boczek z cebulką oraz przyprawy. Pod koniec z zupy wyławiamy pietruszkę i selera.
Do osobnej miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy jajka i sól. Składniki mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Za pomocą łyżki formujemy kluseczki, które wrzucamy do gotującej się zupy.
Gotową zupę posypujemy natką pietruszki. W nowoczesnej wersji zupę możemy podać z chipsami z boczku. Smacznego!