Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna ciążowa zachcianka...:P Dziś w menu domowym lekka zupka ziemniaczana, w której jedynym tłustym dodatkiem jest wędzona kiełbaska wieprzowa. Zawsze można zamienić ją na lżejszą drobiową lub użyć do zupy chudego mięsa, choć wtedy straci ona ten piękny wędzony aromat.
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 73
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 187
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 73
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 187
Składniki
Wszystkie warzywa umyłam i obrałam. Do garnka wlałam 2 litry wody, włożyłam oczyszczonego kurczaka i zagotowałam. Wywar odszumowałam, dodałam listki laurowe i ziele angielskie, doprawiłam solą i pozostawiłam na małym ogniu pod przykryciem.
Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażyłam na patelni, dodałam do niej drobno poszatkowaną cebulkę i smażyłam razem do zeszklenia. 2 ziemniaki pokroiłam w drobną kosteczkę i dodałam je do wywaru wraz z podsmażoną cebulką i kiełbasą (ziemniaki rozgotują się i lekko zagęszczą zupę). Gotowałam ok. 15-20 minut, po tym czasie dodałam startą na tarce marchewkę i pietruszkę, natkę oraz pokrojonego w półkrążki pora. Gotowałam kolejne 10 minut. Pozostałe ziemniaki pokroiłam w kostkę i dodałam po tym czasie do zupy. Gotowałam do ich miękkości. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem, zabieliłam mleczkiem skondensowanym już na talerzu.