Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Był już przepis na zakwas do żurku, to nie może przecież zabraknąć przepisu na tę właśnie wielkanocną zupę. Przygotowywałam go już wiele razy i za każdym razem wychodzi wyśmienity. Zapraszam :)
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 103
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14180
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 42
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 37
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 134
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 203
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 103
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14180
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 42
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 37
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 134
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 203
Składniki
W pierwszej kolejności obrać cebulę, dwie z nich pokroić drobniutko, a pozostałe dwie w pióra. Z boczku odkroić tłustą część i pokroić w drobne paseczki. Na rozgrzanej suchej patelni podsmażyć boczek razem z cebulką pokrojoną na drobno. Do dużego garnka wlać wodę ok. 4 litry dodać pokrojoną w pióra cebule, ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Do wrzącej wody włożyć nakłutą białą kiełbasę i parzyć ją na małym ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie wyciągnąć kiełbasę, gdy ostygnie pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie obrać ziemniaki i pokroić je w dużą kostkę. Do wody po kiełbasie dodać ziemniaki, podsmażoną cebulkę z boczkiem i całość gotować do miękkości. Na koniec wlać zakwas i gotować przez kilka minut.
Na sam koniec żurek zabielić śmietanką. Doprawić chrzanem wymieszanym z przeciśniętym przez praske czosnkiem. W razie potrzeby posolić i doprawić pieprzem oraz majerankiem. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Żurek podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego