Przy stole z papieżem Franciszkiem

Ta książka, to pasjonująca podróż do wielu dawnych i współczesnych miejsc, okazja do poznania niezwykłych ludzi, wreszcie, zaproszenie do spotkań przy stole, do rodzinnych obiadów, świątecznych biesiad i kolacji w gronie przyjaciół, które mogą trwać do brzasku.

Wiele już powstało książek i opracowań, które przybliżają nam życie i pontyfikat papieża Franciszka. Tym bardziej nie brak na księgarskich półkach książek kulinarnych. Ale proponowana przez nas publikacja jest ze wszech miar wyjątkowa. To piękny i oryginalny album. Przedstawia fakty i wydarzenia z życia Jorge Mario Bergoglio, ale nie jest to zwykła biografia, w luźnych opowieściach poświęconych różnym etapom życia „papieża z dalekiej Argentyny" będziemy mieli okazję poznać tę niezwykłą postać. Zaczynając od historii jego przodków, przez lata młodzieńcze, kapłańskie, posługę biskupią, aż do objęcia stolicy Piotrowej. Nie będzie to jednak faktograficzny opis, a kulinarna, pasjonująca podróż do wielu dawnych i współczesnych miejsc, okazja do poznania niezwykłych ludzi, wreszcie, zaproszenie do spotkań przy stole, do rodzinnych obiadów, świątecznych biesiad i kolacji w gronie przyjaciół, które mogą trwać do brzasku. Czy zatem jest to książka kulinarna? Tak! Możemy określić ją tym mianem. Znajdziemy w niej przecież wiele przepisów na pyszne i proste dania, specjały kuchni włoskiej i argentyńskiej.

Zapraszamy do lektury, do fascynującej uczty dla naszych zmysłów. Niech czarowne fotografie, piękny tekst i przepisy na smakowite i zdrowe dania przeniosą nas do Włoch, Argentyny i Watykanu.

Cóż, jeśli sam papież Franciszek zaprasza nas do stołu, nie wypada nam odmówić...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Roberto Alborghetti pisarz i dziennikarz, 63 lata, pochodzi z Bergamo (Italia). Żonaty, ma jedną córkę. Przez wiele lat pracował jako dziennikarz w lokalnym poczytnym dzienniku L'Eco di Bergamo. Produkował także programy dla lokalnej telewizji Bergamo TV ora dla rozgłośni Radio Alta. W pewnym momencie pozostawił dziennikarstwo i oddał się pisarstwu. Na początku były to książki hagiograficzne o świętych, czy też o wybitnych postaciach Kościoła. Pojawiły się także publikacje o charakterze edukacyjnym. Alborghetti jest wziętym katolickim dziennikarzem, który wzrastał w oratorium parafialnym, stąd też organizuje spotkania i debaty w różnych szkołach i parafiach. W ostatnim roku na spotkania z nim przybyło 35 tysięcy młodych Włochów.

W sposób szczególny zainteresował się osobą papieża Franciszka. Napisał już o nim sześć książek. Obok obszernej biografii, napisał też jedną na temat wychowania, potem o godności pracy ludzkiej, następnie o integracji społecznej - przywołując najważniejsze wypowiedzi papieża w tej kwestii, jak na przykład te dotyczące przemytu i handlu ludzi. Przedostatnia książka nosi tytuł „La misericordia all'improviso" („Niespodziewane miłosierdzie") i opowiada o niespodziewanych i zaskakujących wizytach Papieża, jakie miały miejsce w czasie Roku Miłosierdzia.

Zainspirowany faktem, iż papież Franciszek każdą modlitwę Anioł Pański kończy życzeniami: „dobrego obiadu", postanowił poświęcić kolejna książkę tematyce pożywienia, ale widzianego oczami Franciszka. Powstała książka „Przy stole z papieżem Franciszkiem" - wydana w Italii przez prestiżowe wydawnictwo Mondadori - stała się od razu wydarzeniem wydawniczym i medialnym. W ciągu paru miesięcy przetłumaczono ją na wiele języków a artykuły i recenzje ukazały się na szpaltach wielu ważnych gazet i portali.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6