Przysmaki Wschodu: Pierogi, placki, żur

Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony.

Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL

Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki. Ryby są częściej duszone, pieczone i suszone niż w innych rejonach Polski.


Podlasie: Wpływy sąsiadów

Charakterystycznymi potrawami, których możemy skosztować na Podlasiu są m.in. babka kartoflana, bliny, kołduny czy czebureki, a także kołduny tatarskie.

Więcej na temat zup regionalnych znajdziesz w naszej darmowej książce, którą możesz pobrać w 3 wersjach: pdf (do odczytania na komputerze), mobi (Kidle) i epub (iPad i różne tablety).

 

Ebook Najlepsze zupy polskich regionów. Kliknij!


Pobierz ebooka Najlepsze zupy polskich regionów w formacie pdf

Pobierz ebooka Najlepsze zupy polskich regionów w formacie epub. Kliknij!

Pobierz ebooka Najlepsze zupy polskich regionów w formacie mobi. Kliknij!

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

 

Tradycyjnie zupy gotuje się tam na wywarze mięsnym z dodatkiem śmietany, a podaje i na zimno, i na gorąco (w zależności od pory roku).

Zupy zagęszcza się mąką lub krochmalem, dodaje się do nich także zasmażki. Charakterystycznym szczegółem jest to, że niemal do każdej potrawy podaje się chleb, najczęściej ciemny.


Żur i chłodnik

Tradycyjny żur pochodzący z Białostocczyzny przyrządzany jest na zakwasie. Szklankę mąki żytniej zalewamy 2 szklankami letniej wody i dodajemy do nich skórkę razowego chleba. Po dwóch dniach w ciepłym miejscu zakwas będzie gotowy.

Wrzucamy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, cebulę, skwarki lub kiełbasę. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości.

Do chłodnika litewskiego - według przepisu pochodzącego z regionu Białostocczyzny - potrzebować będziemy 30 dkg pierś z kurczaka, 2 szklanki kwaśnego mleka, 1 szklankę kwaśnej śmietany, 2 pęczki młodych buraków, 2 ogórki, 2 ukwaszone ogórki, pęczek koperku i szczypiorku, 1 łyżkę oleju, 2 jaja na twardo i soku z cytryny.

Umytą, osuszoną i natartą solą i olejem pierś z kurczaka pieczemy do zrumienienia. Pokrojoną botwinkę solimy i gotujemy do miękkości i dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, szczypior i koperek. Dodajemy kefir, śmietanę i mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pokrojoną w paski pierś z kurczaka dodajemy do chłodnika i schładzamy.


Lubelszczyzna: Kraina miodem płynąca

Lubelszczyzna to także region, w którym odnaleźć można zarówno wpływy polskie, jak i białoruskie, ukraińskie czy tatarskie. Kuchnia Lubelszczyzny wykorzystuje duże ilości roślin bulwiastych. Niektóre gminy słyną z upraw gryki, z której produkowane są miody i kaszę. Stąd sporo w tym regionie dań z kaszy gryczanej - takich jak piróg biłgorajski czy pierogi z kaszą.

Ostatnio do produktów prawnie chronionych unijnym prawem dołączyły tradycyjne lubelskie cebularze, pochodzące z tradycji żydowskiej.

Na Lubelszczyźnie często zaprawia się zupy śmietaną i mąką. Najczęściej gotuje się je na wywarze mięsnym.


Zacierkowa legenda

Tradycyjną, domową zupą na Lubelszczyźnie jest zupa zacierkowa. Można ją przyrządzić z 2 cebul, 3 ziemniaków, 1 pora, 1 marchewki, 1 kostki rosołowej, ze szczyptą majeranku i soli i liściem laurowym do smaku.

Wszystko, oprócz ziemniaków, wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy około kwadransa, po czym wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i znów gotujemy około 15 minut.

Do zacierek będzie nam potrzebne: 1/3 szklanki letniej wody, 3/4 szklanki mąki pszennej i sól. Zagniatamy z tego ciasto, takie jak na pierogi. W palcach lepimy małe kluseczki i zasypujemy je mąką, aby się nie sklejały. Do gotującej się zupy wrzucamy zacierki i gotujemy około 5 minut.

Do smaku możemy podsmażyć trochę boczku razem z cebulką (cebulę dodajemy później) i dodać do zupy.


Jabłuszko w zupie

Na liście produktów tradycyjnych Lubelszczyzny znajduje się ciekawa zupa - przyrządzana z jabłek. Jest to jabłczanka z Fajsławic. Do garnka z ugotowanymi suszonymi jabłkami dodaje się śmietanę z mąką, aby zagęścić zupę. Można dodać cukier do smaku, ale nie jest konieczny. Zupę je się albo z ziemniakami, albo z chlebem.

 

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka rzodkiewkowa wiosenna

Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...

Odsłon: 378

30 min
4
Ciasta Babka wielkanocna

Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...

Odsłon: 3523

30 min
8
Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 1001

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4