Resoraki Julci

Słodki biszkopt i śmietanowy krem z nutką wanilii, a to wszystko przełamane lekko kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki.

Biszkopt

4 jaja
szczypta soli
200 g drobnego cukru - może być cukier puder
2 łyżeczki kakao
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki zimnej wody

Krem

600 ml śmietany 36%
cukier puder do smaku
kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyżeczka żelatyny spożywczej
3 łyżki gorącej wody

Dżem

½ kg czarnej lub czerwonej porzeczki (do wyboru)
½ opakowania cukru żelującego
3-4 łyżki cukru

Dekoracje

masa cukrowa w kolorach: czerwona, czarna, biała, niebieska, zielona, żółta
mazaki cukrowe spożywcze różne kolory

Poncz

50 ml soku z czarnej lub czerwonej porzeczki (w zależności od tego, który z owoców wybierzemy)
50 ml wody

Polewa

100 g gorzkiej czekolady
150 g śmietany 30%
½ szklanki mleka

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli). Podczas ubijania stopniowo dodawać żółtka i cukier. Do oddzielnej miseczki przesiać mąkę, wsypać proszek do pieczenia i kakao. Połączyć składniki suche i mokre, dodając cztery łyżki zimnej wody. Biszkopt piec w 180°C przez 40-45 minut (sprawdzać ciasto patyczkiem). Po upieczeniu rzucić nim o blat.

Krem

Śmietanę ubić mikserem, dodać cukier puder do smaku oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Mieszać szybko do wystygnięcia. Dodać do pozostałej bitej śmietany, zmiksować na gładką masę i włożyć do lodówki.

Poncz

Wymieszać sok z wodą.

Dżem

Owoce oczyścić z szypułek, dodać do garnka. Wsypać pół opakowania cukru żelującego. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, następnie gotować trzy minuty. Dodać 3-4 łyżki cukru do smaku, tak by nie było ani za kwaśne, ani za słodkie. Gotować jeszcze siedem minut, ciągle mieszając.

Dekoracje

Z masy cukrowej ulepić auta, ozdobić mazakami.

Polewa

W kąpieli wodnej połączyć składniki - gorzką czekoladę, śmietanę 30% oraz pół szklanki mleka.

Montaż

Z chłodnego biszkoptu wyciąć sześć kółek. Nasączyć ponczem. Włożyć po jednym kółku do trzech pucharków. Dodać cienką warstwę dżemu, bitą śmietanę i drugą warstwę ciasta. Oblać polewą i włożyć do lodówki. Gdy polewa zastygnie, ozdobić wcześniej odłożoną bitą śmietaną oraz autami z masy cukrowej.

 

 

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
>60 min
0
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 70

15 min
1
15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2